I denne post kommer jeg med eksempler på etik og moral fundet i Bibelen.

Årsagen skal du have. Jeg er stødt på det i mange videoer, også videoer bragt her på denne religionsweblog; men nu er jeg havnet i en debat, hvor Fru Kjeldsen hævder, at

At vi her i landet har valgt “politik” som religion er i mine øjne åndeligt forfald, som afstedkommer åndeligt fattige mennesker. Det er virkelig trist. For åndelig fattigdom giver igen etisk og moralsk forfald, som politiske manifester eller lovgivning foretaget af samme ikke tilnærmelsesvis kan rette op på og slet ikke erstatte.

Lad os starte med ordene, ofte nævnes “etik og moral”. Det er lidt underligt, at der tales måde om etik og moral. To hurtige opslag i Nydansk ordbog siger:

etik opfattelsen af hvad der er rigtigt og forkert med hensyn til menneskets handle- og tænkemåde, ofte i forbindelse med en generel stillingtagen til hvad der er korrekt, hæderligt osv = MORAL, MORALLÆRE

moral opfattelsen af hvad der er rigtigt og forkert med hensyn til menneskets handle- og tænkemåde, fx i forbindelse med økonomi og seksualitet = ETIK

Ordene betyder altså det samme. Min første indskydelse er, at folk der taler både om “etik og moral” ikke engang ved hvad ordene betyder. Men nu til, hvad Bibelen har at sige.

Lidt fra Jesus Kristus:

Jesus om familie:

“Jeg er kommet for at sætte splid mellem en mand og hans far, en datter og hendes mor, en svigerdatter og hendes svigermor, og en mand får sine husfolk til fjender. Den, der elsker far eller mor mere end mig, er mig ikke værd, og den, der elsker søn eller datter mere end mig, er mig ikke værd.” (Matt kapitel 10, vers 35-37)

“»Hvis nogen kommer til mig og ikke hader sin far og mor, hustru og børn, brødre og søstre, ja, sit eget liv, kan han ikke være min discipel.” (Lukas kapitel 14 vers 26)

Jesus om vold:

“Tro ikke, at jeg er kommet for at bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for at bringe fred, men sværd.” (Matt 10:34)

“Da sagde han til dem: »Men nu skal den, der har en pung, tage den med, og ligeså tasken; og den, der ikke har et sværd, skal sælge sin kappe og købe sig et.” (Luk 22:36)

I øvrigt:

Der er mange flere eksempler; men læs selv Bibelen, og ikke kun Lukasevangeliet.

Det er min opfattelse, at mennesker heldigvis ikke får deres moral fra Bibelen, og dem som gør må være ekstremt modbydelige mennesker, som jeg agter, at undgå.