På P1 kunne man i dag høre, at det kun er kristne, der kan skabe demokratiske samfund. Det blev endda understreget at ateister ikke vil kunne. Sådan forstod jeg i hvert fald udtalelsen.

“Demokratiet med de universelle frihedsrettigheder er en frugt af et langt og møjsommeligt historisk forløb, hvor kristendom og oplysningstid i fællesskab er forudsætning for de demokratiske styreformer. Det er et historisk forløb der så-at-sige er udtrykker en ophobning af erfaring. Ikke et tilfældigt sted på Jorden; men netop i den vestlige-kristne verden. Det måske danskernes mest kendte trosbekendelse og den gentages som et mantra, i hvert fald i den her bygning, at “her i landet askilder vi religion og politik”.

Det er jo både godt og rigtigt; men det er det kun hvis man forstår hvad man siger. For selvfølgelig er det vigtigt at kirken ikke blander sig i at forsøge at styre det politiske liv, det har den så vidt jeg ved heller ikke noget ambition om; men hele forudsætningen for at vi kan adskilte religion og politik, bygger jo på en samfundsform der udviklet under en stærk påvirkning af kristendom. Så hvis man her med sit “her adskilte vi religion og politik” ønsker at så at sige destillere kristendommen ud af samfundet, så begår man af min opfattelse en fejl af historiske dimensioner, for kristendommen er netop forudsætningen for, at tale om adskillelsen af det verdslige og det religiøse.

Den skældning kan man ikke foretage i den muslimske på samme måde, og jeg er bange for man heller ikke kan foretage den, den eller i det styrefrom der hylder det ateistiske eller det sekularistiske livssyn, altså i den verden der ønsker at foretage en så at sige religiøs udrensning af samfundet.” citat chefredaktør Erik Bjergager, Kristeligt Dagblad.

Hør selv udtalelsen i programmet Religionsrapport 17. november 2008.

Jeg skal høre programmet en gang eller to mere; men jeg tror jeg har fundet det jeg skal forske i næste år. Jeg vil gerne finde ud af, hvordan det at tro på en mand der kan gå på vandet, en mand har lavet i et havdyr i tre dage og at en mand kan bespise 5000 mennesker er den eneste vej til demokrati.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg opfatter udtalesen som enormt arrogant; men jeg vil gøre hvad jeg kan for at finde beviser for dette.